11 Eylül 2011 Pazar

türkiyede yaşamak

bu postumda almanyadan gelenler için yaşamanın bazı yönlerini anlatmak istiyorum..

benim bazı pişmanlıklarım var bu konuda. eğerki almanyada doğmuş ve büyümüşsen kesinlikle bi meslek sahibi ol ve türkiyedede istediğin zaman çalişma imkanın olsun. eşinin işi iyi olabilir ama evde oturmak insanı bunalıma sokabilir. mesleğin elinde dursun sen yine çalışma. eğerki almanyadan kopmak istemiyorsan bide alman vatandaşı olabilirsin.

kesinlikle almanyadaki düzeni bekleme burda. her konuda. trafik berbat. ehliyeti almanyadan aldım. ama burda korkudan kullanmıyorum. hastaneler ise bi işkence. almanyadaki düzeni tekrar aradım. doktorlar seninle doğru dürüst ilgilenmiyor. muayeneden sonra bi açıklama gereği bile duymuyor. önüne gelene antibiyotik yazıyor.. ben önemli bişey olmadığı sürece doktora gitmiyorum. çok önemli konulardada büyük şehirde üniversite hastanesine gidip profesörlere görünmeyi tercih ediyorum.

devlet kurumlarında bi işin varsa muhakkak tanıdığın biri olması gerekiyor orda. eğer yoksa yandın. bekle bekleyebildiğin kadar. yok "o halamın oğlu işi acil" yok "bu komşumuzun kardeşi işi çabuk biter" ama tanıdığın varsa yüz kişinin önüne geçebilirsin. haksızlık o biçim yapılıyor burda. almanyada tabi adam babasına torpil yapmıyor. alışık olmayınca böyle durumlara gücüme gidiyor herzaman.

türkiyede kesinlikle ev hanımıysan boş durmayacaksın. ben can sıkıntısından nerdeyse bunalıma giriyordum.. bunalıma girdimde hatta ama çabuk çıktım. ben neler yaptım türkiyede mesela. bi ara spora gitti, el sanatları kursuna gittim, açık liseye yazıldım yeni bide tupperware danışmanı oldum...

bunların yanında eşim bana çok büyük destek oldu. her konuda anlayış gösterdi ve yardımcı oldu. eğerki eşim bana destek olmasaydı herhalde burda yaşamam çok zor olurdu..

umarım açıklayıcı olmuştur biraz...

18 yorum:

  1. canım burda herşey farklı tabiki..hatta il il bile değişiyor..ben evlenip doğuya gittiğimde milli eğitim müdürü demişti...urfa cumhuriyetine geldin devletin her kuralını unut diye...şak gibi demi..ama öle malesef...yurtdışındaki sisteme alışan için güzel ülkem çok sorunlu biz alıştık artık sende alışırsın zamanla başka seçenek yok zaten..ya bu deveyi güdecek yada bu diyardan gideceğiz...boş durmama konusunda katılıyorum ben 2 ay yaz tatilinde bile patlıyorum sıkıntıdan..sürekli yeni bişeyler ypman güzel hem kişisel gelişimin hemde ssyalliğin açısından...sevgiler...(eymenpaşam)

    YanıtlaSil
  2. Allah sana kolaylık versin yarenciğim. Dediklerin doğru tabi.Ama Türkiye'nin de güzellikleri var. Bir de senin oturduğun yer küçük bir yer olduğu için biraz daha fazla sıkılmış olabilirsin.Büyük şehirler daha farklı aslında.Sevgilerle

    YanıtlaSil
  3. söylediklerin çok doğru sevgili Yaren, ben geçmişteki Türkiye ile kıyaslayınca umutlanıyorum.

    YanıtlaSil
  4. merhaba yarencigim , anlattiklarin cok dogru Türkiyenin halletmesi gereken daha cok konu var fakat inan ki hergün daha iyiye gidiyor .... PKK -dis düsmanlar - ergenekon vs derken devletimiz sükür yine de yikilmadi ayakta =) Ama sunu da söylemek lazim ben suan almanyada yasayan biri olarak diyorum ki türkiyenin en ücra köyünü bile almanya ya tercih ederim .....ah güzel vatanim =)

    YanıtlaSil
  5. haklısın. ben doğma büyüme İstanbul'luyum ama yine de bahsettiğin şeylerden muzdaribiz. hele başka bir ülkeden gelip buraya adepte olmak zor olabilir. ama herşey insanın elinde, bak ne güzel uğraşlar bulmuşsun tatlım :)

    YanıtlaSil
  6. eymenpaşam yeni bişeyler yapmasam zaten çok zor olacaktı benim için

    tombul tarifler doğru diyorsun büyük şehirde yapacak daha çok şey bulurum herhalde...

    noblesse inşallah iyiye gider..

    proud of hijab bende almayadayken öyle diyordum ama gelip görünce hiç hayalimdeki gibi değildi. güneşi hariç :D

    yemyeşildeniz bazen gerçekten herşey insanın elinde ama biçok şeyde malesef sen nekadar uğraşsanda hep aynı. mesela insanların pencereden sokağa çöp atmaları. bunlar küçük şeyler ama benim için önemli. neden evlerini pırıl pırıl ederlerken çevrelerini çöplük haline getiriyorlar.. anlayamıyorum..

    YanıtlaSil
  7. haklısın cnm ama insanın vatanı gibisi yok inşl herşey daha iyiye gider öpt cnm:)

    YanıtlaSil
  8. yarencim bende yurtdisinda dogdum büyüdüm yasiyorum..esimle bizde türkiyeye yerlesmeyi düsünüyoruz ama benimde bu konuda korkularim var...benim elimde meslegim var allaha sükür ama nasil adapte olacagiz onu bilmiyorum iste..allah yardimcin olsun canim

    YanıtlaSil
  9. mavii inşallah daha iyiye gider

    demetella iyi düşün iyi karar ver ve verdiğin kararın arkasında dur. kararın nasıl olursa olsun pişman olma. hakkında hayırlısı canım..

    YanıtlaSil
  10. Bu postunu yeni gördüm... Sen türkiyede yasiyorsun Almanyadan gittin ben sandim almanyada yasiyorsun... Bence burda dogup büyüyüp buranin havasina alismis bir insan türkiyeye biraz zor uyum saglik gibime geliyor. Ama esin sana destek oluyorsa sorun yok bence...

    YanıtlaSil
  11. nesliname evet eşim sağolsun alışabildim artık. sende hamburgda yaşıyorsun herhalde. bende hamburgdan geldim :) ne güzel tesadüf demi :D

    YanıtlaSil
  12. Insallah seneye ben de evlenip Istanbul'a yerlesecegim, ama düsünceler, kaygilar basladi simdiden .. Allah yardimcimiz olsun..

    YanıtlaSil
  13. Merhaba , Hallo Yaren,

    erst einmal viele liebe Grüße aus Deutschland ;) !

    Sayfani baska bir blog'da gördüm ve ilgimi cekti, yazdigin post' u okuma sansim oldu. Ben almanyada yasiyorum, evliyim ve calisiyorum.

    Dedigin konu cok dogru, bir bayanin calismasa bile, bir meslegi olmasi cok önemli - kolunda bir altin bilezigi olmasi demektir. Maddi yönden belki ihtiyaci bile olmasa, kendi öz güveni ve kendisine ait bir cevre kurmak icin ideal bir ortam.
    Ben de senin gibi evlenip, ailemden cevremden uzaklara gittim, fakat almanyanin icinde (almanyanin bir ucundan, diger ucuna ;) - ve insan nereye gitmis olursa olsun, ilk baslarda alismak, tam ayak uydurmak zor - ama zamanla kendine ait cevre edindikce kolaylasir :)!

    Bence Almancan iyise ve kendine güvenin varsa, türkiyede (özellikle Istanbulda) de cok alman firmalari (mesela: ucak sirketleri - call-centerler)var, almanyadan kesin dönüs yapmis, genc ve dinamik insanlarla calismak isteyen. Fakat bu senin kaldigin yer icin gecerli pek bilmiyorum, bunu arastirman gerekir.

    Endustri alaninda Yabanci Dil Sekreteri olarak veya almaca özel ders verebilirsin... daha böyle bir cok seyler var - tupperware de iyi bir fikir :)


    Bence hic yilma, bu konuda üretici ol ve eminim güzel seyler basaricagina ..

    Almanyada hersey istedigimiz gibi, eski zamanlarda ki gibi kolay degil, issizlik, git gidde cogaliyor, halkin fakirlesmesi, zengin ve az gelirli insanlarin arasindaki büyük ucurumlar ve inan bana burda bile artik bir yerde isini halledeceksen, orada bir tanidigin olmasi gercekten ise yariyor ... !

    Neyse, artik yavas, yavas yorumun sonuna geleyim :)

    Allah yardimcin olsun yarencigim :) basarilar dilerim

    YanıtlaSil
  14. allah yardimcin olsun pinkdunya :) insallah cok zorlanmazsin

    streetfashionandmor. ne kadar güzel bi yorum. yazdiklarin icin cok tesekkürler. beni cok mutlu ettin :)

    YarenGurbetci

    YanıtlaSil
  15. eminimki almanyadan gittigin icin zorluklar yasamissindir canim,hak veriyorum sana,bende 10 yil önce tr den almanyaya geldim,halen senin tr de cektigin bunalimalri yasiyorum zaman zaman,sosyal konularda cok cok haklisin,buranin tek bu düzeni ztn kendine bagliyor,ama snde farkindasindirki,buraninda artik tr ye benzeyen cok yani var cok konuda:(
    ben yinede canim sevgili ülkem diyorum;-)sevgiler benden..
    bloguna ilk ziyaretim bu arada:)

    YanıtlaSil
  16. zelis haklısın almanyada git gide türkiyeye benziyor. ben türkiyeyi düzensiz olmasına rağmen seviyorum. ama almanyada doğup büyüdüm. bebekliğim, çocukluğum, genşliğim orda geçti. istesemde ordan kopamıyorum..
    bloğuma yine beklerim. beni yorumunla mutlu ettin :)

    YanıtlaSil
  17. Benim esim Türkiyeden geldi álmanyaya... Ben burda dogdum büyüdüm... Esim Türkiyeye dönmek istiyor, basta yapabilirim sandim, ama dönüs günü yaklastikca depresyono girer gibiyim... Evi tamamen ihmal ediyorum, cocuklarim ile yeterincde ilgilenemiyorum... Ve icten ice Nefret ediyorum dönüs düsüncesinden... Esime korkularimi anlatinca senin düsündügün gibi olmaz, güven bana diyor, korkularimi ciddiye aliyormu almiyormu bilmiyorum... 2 cocugum var, biri ilk okul 1 ri bitirdi bu sene, seneye 2 ye gidecek... Onun egitimi ne olacak, türkceyi dogru düzgün konusamiyor... Digerri daha 9 aylik, sanirim en az etkilenen o alacak... Kimse ile konusamiyorum, durumunu paylasamiyorum... Esim hakkinda yanlis düsünceler olussun istemiyorum... Sanki TRye dönüs, herseyin bitmesi gibi... Izin heyecani dahi kalmadi... Denizmis, sahilmis 5 yildizli otelmis hicbirseyin degeri yok... Villada yasasam, TR de yasami istemiyorum... Ama esimi seviyorum... na yapmaliyim... Aile yi koparmamak icin hic istemedigim bir yerdemi yasamaliyim, yoksa... ORDA YASAMAK ISTEMIYORUM, evet Türküm ama Türkiyeyi vatanim olarak görmüyorum... Izinlerde güzellilerini görmeye calisiyordum, sayili gün gelir gecer diyordum... 4 hafta cok gelirken bir ömür ne yaparim ben... Kimseye söyleyemediklerimi sadece icimden atmak istedim... biraz olsun nefes alabilmek icin, cünkü düsünmek dahi beni boguyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım ilk önce herşeyin hayırlısı diye düşün ve kendini bu kadar bırakma. bak iki tane gül gibi evladın ar onlar için ayakta dür güçlü ol. bende türkiyede yaşamak istemiyordum ilk başlarda ama sonra düşüne düşüne alıştım ve isteyerek gittim türkiyeye. orayı çok sevdim. memleketim olarak almanyayı görsemde ora yaşamayıda çok sevdım. burdan çok farklı ama çok güzel yönleride var. simdilik almanyadayız ama gönlümden geçen yine türkiyeye gidip orda yaşamak. emin ol düşündüğün kadar kötü olmayacak. kötü yönlerini değilde iyi yönlerini görmeye çalış. eşinide seviyorsun. sevgi herşeyin üstesinden gelir. hangi şehirde yaşayacaksınız? inşallah hakkında hayırlısı olur canım. Allah yardımcın olsun...

      Sil