1 Mayıs 2016 Pazar

7 Mayıs 2014 Çarşamba doğumgünü sofram ve frambuaz soslu limonlu peynirpastası

işte doğumgünümde yediğimiz mamalarımız. böreği ve salatayı ben yaptım. sarmayı annem yaptı. o kadar lezzetli yapıyor ki doysan bile yemeyi bırakamıyorsun.. kurabiyeyi, muffinsi ve pastayı da kardeşim yaptı...

çok güzel pastalar tatlılar yapıyor kardeşim. ilerde bi pastane bile açmak istiyor. inşallah hayallerini gerçekleşirebilir..
bu pasta dr ötker'in almanya sayfasından yapıldı. ben tercüme etmeye çalışacağım ama bi çok ürün türkiyede bulunamayabilir. elimden geldiği kadar yapacağım.



pasta kalıbı Ø 26 cm

hamuru için
200 gr un
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
1 tutam tuz
100 gr yumuşak tere yağı yada margarin
1 yumurta

dolgusu için
500 gr speisequark (bu türkiyede bulunmuyor.. yoğurt gibi bişey)
1 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
180 gr şeker
1 paket vanilyalı puding tozu
1 yumurta
2 yumurta sarısı
500 ml süt
250 ml sıvı yağ
1 limon kabuğu rendesi   
                
yumurta akı karışımı
2 yumurta akı
2 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya şekeri

frambuaz sosu
500 gr donmuş frambuaz
1 paket vanilyalı sos ( bunun türkiyede olup olmadığını bilmiyorum. almancası dessert-sosse vanille-geschmack ohne kochen)


1. ön hazırlık
frambuazların bi kasenin içinde erimesini bekleyın. pasta kalıbını yağlayın. fırını ısıtın.
alt üst pişirmede yaklaşık 200 derece (ober-/ unterhitze)
sıcak hava pişirmede yaklaşık 180 derece (heissluft) (bunlarında tam ne demek olduğunu bilmiyorum)

2. hamur
un ve kabartma tozunu bi kasede karıştırın. öbür malzemeleride ekleyip hepsini bir mikserle ilk başta düşük, daha sonra yüksek ayarda hamur kıvamına getirip, daha sonra top haline getirin. hamurun yaklaşık 2/3 pasta kalıbının tabanına açın ve bir çatalla sıkca içine batırın. pasta kalıbının kenarını takın ve fırında pişirin.
pişme yüksekliği: orta
pişme süresi: yaklaşık 15 dk.

3.
kalıbı ızgara telinin üzerine koyun ve tabanının soğumasını bekleyin. fırının derecesini azaltın.
alt üst pişirmede yaklaşık 160 derece
sıcak hava pişirmede yaklaşık 140 derece

4. dolgusu
quarkı şeker ve puding tozuyla mikserle düz bir karışım haline getirin. öbür malzemeleride ekleyip düşük ayarda karıştırın.
uyarı: karışım çok sıvı!

5.
kalan hamura rulo şekli verin, iç içe dolayın, kalıbın içine koyun ve kalıbın kenarına açın. şimdi yaklaşık 5 cm yüksekliğinde bir kenar yapın. dolguyu içine dökün ve fırında pişirin.
pişme yüksekliği: üçte birin alt kısmı
pişme süresi yaklaşık 50 dk.

6. yumurta akı karışımı
pişme süresinin bitimine yakın, yumurta akını bir kasede mikserle en yüksek ayarda çok katı çırpın. vanilya şekeriyle karıştırılmış şekeri azar azar en yüksek ayarda içine ekleyin. yumurta akı karışımını ucu yıldız krem şantı torbasına koyun, sıcak pastayı onunla dekoratif süsleyin, mesela kafes şekli verin. pastayı tekrar fırına koyun ve pişirin.
pişme yüksekliği: üçte birin alt kısmı
pişme süresi yaklaşık 10 dk.

7.
pastayı kalıbın içinde ızgara telinin üzerinde soğumaya bırakın. kalıbı açın ve çıkartın ve pastayı pasta tabağının üzerine koyun.

8. frambuaz sosu
erimiş frambuazları vanilya sosuyla çırpacak yardımıyla güçlü bi şekilde çırpın. pastanın üzerine sığdığı kadar boş kısımlar kapanacak kadar sostan koyun ve kalan sosu pastanın yanında servis edin.

afiyet olsun


kardeşim pişirdi ama pastanın donması için vaktimiz olmadığı için çabuk bozuldu. resimde görülüyor sağ kısmı biraz çöktü. ama kesince görüntüden eser kalmadı malesef. tadı süperdi.
şimdi sıra sızde. hadi bakalım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder